onsdag 1. oktober 2014

Ny side på bloggen : 201 Science Fiction bøker!

Jeg har bare lest 3 av de 201 bøkene som til sammen utgjør de to listene på den nye siden på bloggen min. Men det er jo fantastisk! Da har jeg nemlig 199 til gode, og kan dermed ikke påstå at jeg ikke har noe å velge mellom på sci-fi fronten med det første.

201 Science Fiction bøker består av David Pringle sin utvalgte samling på 100 bøker fra tidsperioden 1949-84, og Damien Broderick og Paul di Filippo sin supplerende liste med 101 bøker fra det påfølgende kvarte århundret 1985-2010. 





Av ren tilfeldighet holder jeg for tiden på med en bok som står oppført på den siste listen; The Windup Girl av Paolo Bacigalupi. Det går treigt, og jeg har hatt den liggende en god stund, men det er ikke fordi jeg ikke liker den, men fordi jeg av og til må bruke litt lengre tid på noen bøker, spesielt engelskspråklige. Ikke alle bøker er sluke-bøker. 

 

The Windup Girl handler om en framtid hvor menneskeheten sliter med at maten deres blir uspiselig av virus, og store selskaper som jobber med å framstille maten fra bunnen av regjerer stort i verden. Et av disse selskapene har etablert seg i hemmelighet i Bangkok i Thailand, hvor de bruker store ressurser på å dekke over sin leting av nye arter som lokalbefolkningen selv har dyrket fram, og som de kan kjøpe inn for å forhåpentligvis kunne gjenskape i sine laboratorier. En dag treffer Anderson Lake, en fruktelskende firmamann på jakt, en Windup jente som heter Emiko. Hun er en oppfunnet menneskelignende maskin som opprinnelig skulle varte opp en forretningsmann fra Kyoto, men havnet på gaten i Thailand. Hun er en del av "det nye folket". Som blir sett ned på og behandlet som slaver og mindreverdige.

Jeg merker nå når jeg beskriver handlingen i boken at jeg egentlig gleder meg til å lese videre i den. 

Fra før av så har jeg lest Hunger Games trilogien til Suzanne Collins, og Never let me go av Kazuo Ishiguro. Den sistnevnte synes jeg var nydelig på sin måte, og jeg tenkte ikke på den som en "Science Fiction bok" da jeg leste den. Jeg tenkte på menneskene i den, og deres skjebne.Karakterene føltes nære, virkelige, miljøet troverdig. Men den handler jo om menneskekloning, og det faller selvsagt innenfor sjangeren. Den er et fint eksempel det Science Fiction egentlig er i sin helhet, nemlig noe som baserer seg på vår virkelighet, og som kunne vært, eller kan bli vår nye eller alternative virkelighet! Gjennom denne sjangeren har vi muligheten til å drøfte reelle framtidsscenarioer og trusler, historie, eller rett og slett hvordan vi som mennesker samhandler eller eventuelt ikke gjør det. Det er en fantastisk sjanger i all sin gru (og noen ganger fantastiskhet). 

Se listen i sin helhet på den nye bloggsiden!  

2 kommentarer:

  1. Ops! Jeg har lest 3 av bøkene her, jeg glemte the Death of Grass. :o)

    SvarSlett
  2. Så spennende! Jeg elsker slike bøker og har satt meg fore å lese bøker fra både 1001 bøker du bør lese før du dør, og 1001 barnebøker du bør lese før du blir voksen. Blir spennende å se hvor langt jeg kommer ;)

    SvarSlett